Hemoroidi Simptomi


Kao i sve druge bolesti za koje na zalost saznajemo tek u zavrsnoj fazi, hemoroide mozete prepoznati ako obratite paznju na simptome. Cesto se desava da ljudi boluju od hemoroida a da nikada nisu imali nikakve simptome ni tegobe. Prvi simptom oboljenja bi moglo da bude krvarenje prilikom praznjenja. Medjutim to ne mora uvek da ima veze sa hemoroidima. Generalno laksi siptomi hemoroida su : bol, zatvor, krvarenje, svrbez ili toplota oko analnog otvora, alergija... dok tezi mogu da budu uklestanje hemoroida, ispadanje hemoroida i dela anusa... Ako prepoznajete bilo koji od ovih simptoma, najvaznije je da se odmah obratite svom lekaru opste prakse.

  • Bol nije stalan simptom vec se pojavljuje povremeno. Kod spoljasnjih se pojavljuje usled zapaljenja, odnosno infekcije ili ostecenja sluzokoze. Cesca je bol kod unutrasnjih hemoroida, narocito prilikom praznjenja, pojavljuje se usled ostecenja i nadrazaja sluzokoze, traje kratko, ali moze biti jakog intenziteta.
  • Svrbez oko anusa je jedan od simptoma hemoroidalnog oboljenja. Usled cesanja pojavljuju se male ranice pa je to dovoljna preduslov za stvaranje infekcija i zagnojenja, a time i hemoroida.
  • Krvarenje moze biti jedan od najranijih simptoma unutrašnjih hemoroida. Pocetno slabo krvarenje u vidu par kapi na kraju stolice ili toalet papiru, mogu zameniti jako obilna krvarenja da su neophodne hirurska intervencija i transfuzija krvi.
  • Ispadanje hemoroida ili prolaps se najcesce pojavljuje prilikom praznjenja, kada sluzokoza cmara i hemoroid ispadaju napolje. U nizim stepenima oboljenja, nakon defekcije oni se sami vracaju unutra, dok kod tezih stupnjeva oboljenja ostaju napolju, pa je neophodno vratiti ih nazad.
  • Ukleštenje hemoroida nastaje kada se ispali hemoroidi ne mogu vratiti unutra ni mehanickim putem. Praceni su jakim bolovima oko cmara.