Hemoroidi Lečenje

Informacije koje su navedene u sledecem clanku o lecenju hemoroida iskljucivo su informativnog karaktera. Oboljenje svakog coveka je individualno oboljenje i treba ga leciti u skladu sa individualnom dijagnozom ustanovljenom od strane strucnom medicinskog lica. Pre preduzimanja bilo kakvih koraka, obavezno se javite Vasem lekaru koji ce Vam uspostaviti terapiju za lecenje hemoroida.


Pre svega zeleo bih da Vam skrenem paznju da lecenje hemoroida bilo kojom danas poznatom metodom ne garantuje da se oni nece vratiti. Hemoroide je nemoguce trajno izleciti vec samo kratkotrajno, sto opet naravno zavisi od Vas licno, Vasih zivotnih navika i koliko ste zaista spremni da ih promenite. U skladu sa time treba obratiti paznju na disciplinovano preventivno delovanje kako se hemoroidi ne bi opet pojavljivali.

Nacin lecenja hemoroida iskljucivo zavisi od stadijuma hemoroidalog oboljenja, ali ono sto je za sve stadijume zajednicko je nacin ishrane, pa se zbog toga preporucuje dijetalna ishrana.

Osoba obolela od hemoroida susrece se sa mnogim problemima, medju kojima je jedan od najvecih praznjenje ili u drugom slucaju zatvor. Pravilnom ishranom se ublazuju traume oba navedena simptoma, pa se tako preporucuje dijetalna ishrana sa dosta povrca i voca. Dijeta treba da sadrzi sveze vitamine koji su itekako potrebni za bolesnike sa hemoroidalnim komplikacijama. Dolaze u obzir nemasne, neslane i nezacinjene supe i corbe, sve vrste svezeg i kuvanog povrca, sve vrste voca, a narocito kompoti od suve sljive i smokve... Ishrana mora da bude lagana, a nikako zacinjena ili pikantna! Zabranjena je upotreba alkoholnoh pica, a treba izbegavati pusenje.

Upotreba medikamenata

Pod upotrebom medikamenata se podrazumevaju razne vrste masti i cepica, medjutim nijedna od njih ne leci hemoroide sasvim, vec samo privremeno otklanja tegobe. U apotekama mozete pronaci razne vrste masti i krema, domacih i stranih proizvodjaca, neke su cak basnosnovno skupe, to ne znaci da ce resiti Vase probleme. Oko izbora medikamenta, najbolje je da direktno konsultujete Vaseg lekara a prethodno se raspitajte u apoteci o asortimanu lekova. Vodite racuna o higijeni ruku prilikom upotrebe masti!

Sklerozacija

Sklerozacija je ubrizgavanje sklerozivnog sredstva specijalnim spricom u hemoroidalni jastuk. Radi se u ambulantama, vrlo brzo i efikasno, potpuno je bezbolno pa samim tim nema potrebe za anstezijom. Sklerozacijom se dodatno povecava cirkulacija, odnosno umnozavaju se vezivna tkiva na mestu cvorica i na taj nacin hemoroidi nestaju, tj osuse se. Ova metoda se koristi kada su hemoroidi u inicijalnoj fazi, ali ih je u toj fazi tesko i primetiti. Neophodno je da prepoznate simptome, a to su najcesce svrabez i svetlo crvena krv u stolici.

Operacija

Lecenje hemoroida operacijom je tesko nazvati lecenjem, zato sto se u ovom slucaju hemoroidi fizicki uklanjaju. Operacije se primenjuju kod hemoroida u trecoj i cetvrtoj fazi, kad se hemoroidi nakon praznjenja ne vracaju sami u analni otvor vec ih je potrebno manuelno vratiti tj kod uklestenja hemoroida, kada se vise ne mogu vratiti ni mehanickim putem.

Postoji nekoliko metoda uklanjanja operativnim putem i vuku imena po svojim tvorcima:
  • Langenbeck: Hemoroidalni cvoric se hvata specijalnim instrumentom i podveže koncem i elektrokauterom presece
  • Withehauted: isto kao i u prethodnoj samo se hemoroidi uklanjaju zajedno sa analnom sluzokozom.
Ove dve metode su zastarele, pa se danas retko koriste.
Novije i uspesnije metode su:
  • Morgan-Milligan: Takozvana "otvorena metoda", operacijom se uklanjaju hemoroidalni cvorici i pripadajuca koza oko analnog otvora. Zove se otvorena zbog toga sto se rez na kozi ne zasiva i ima veliku prednost jer se ne javlja postoperacijska upala.
  • Fergusonu: Takozvana "zatvorena metoda", nakon uklanjanja hemoroida koza se zasiva, ali se zbog toga cesto javljaju komplikacije u vidu upale.
Prilikom zakzaivanja operacije obavezno se raspitajte kojom metodom se obavlja zahvat, bilo da ste u drzavnoj ili privatnoj bolnici, prednost naravno imaju novije metode.

Lasersko uklanjanje hemoroida je najnovija metoda ali se retko gde primenjuje i prate je  visoki troskovi, dok su rezultati isti kao i primenom  Morgan-Milliganove metode.